Sunday, December 9, 2007

Νέες Αρχαιολογικές Ανακαλύψεις

ΘΡΑΚΗ
ΕΒΡΟΣ
Έβρος: Ανθρώπινοι σκελετοί του 4ου-5ου μ.Χ. αιώνα σε αυλή σπιτιού (16-04-2010\0
Στο "φως" η Αρχαία Ελίκη
ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΚΙΚΟΝΩΝ ΣΕ ΒΡΑΧΩΔΗ ΠΛΑΓΙΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΜΥΚΗΝΑΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ (05/03/2008)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΙΑΝΗ ΚΟΖΑΝΗΣ (07/03/2008)

ΤΟΝ ΙΠΟΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΕΝΤΟΠΙΣΑΝ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ (03/11/2008)

Θησαυρός εργαλείων της πρώιμης εποχής του Χαλκού βρέθηκε στη Ροδόπη

Στο «φως» αρχαία οδός στο Χαλάνδρι (01/02/2009)

Σπουδαία ευρήματα σε ανασκαφές στη Βουλγαρία (04/08/2009)

Στο «φως» οικισμός της Ελληνιστικής περιόδου (07/08/2009)


Βρήκαν αγγεία 3.000 ετών(01-10-2009)

ΑΙΓΑΙΟ
Ανακαλύφθηκαν νέοι αρχαϊκοί τοίχοι στη θέση Μάντρα Δεσποτικού στην Αντίπαρο
Η φετινή ανασκαφική περίοδος στη θέση Μάντρα Δεσποτικού στην Αντίπαρο όπου έχει αποκαλυφθεί ένα εκτεταμένο αρχαϊκό ιερό του Απόλλωνα διήρκησε από τις 25 Μαΐου 2010 ως και τις 25 Ιουνίου 2010. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκαλύφθηκαν τρεις νέοι αρχαϊκοί τοίχοι οι οποίοι προσθέτουν νέα σημαντικά στοιχεία αναφορικά με την κάτοψη του Νότιου Συγκροτήματος και του λατρευτικού περιβόλου του ιερού.

Επιπλέον, η ανασκαφή στο «πηγάδι», το οποίο είχε αποκαλυφθεί το 2007 βορειοδυτικά της κτιριακής ενότητας Ι, απέδειξε ότι τελικά πρόκειται για δεξαμενή βάθους 3,40μ. με πυθμένα και τοιχώματα επενδεδυμένα με κονίαμα.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε καθαρισμός των τοίχων των ύστερων κτισμάτων κατά τον οποίο εντοπίστηκαν και αποτοιχίστηκαν αρχιτεκτονικά μέλη, όπως τμήματα σπονδύλων, τμήμα επιστυλίου, τμήμα γείσου, όπως και τμήμα πώρινης τριγλύφου, στοιχείο που συνηγορεί στην ύπαρξη μιας πρωιμότερης οικοδομικής φάσης του ιερού. Τα μέλη αυτά μεταφέρθηκαν και ταξινομήθηκαν στον μη ανεσκαμμένο χώρο νοτίως της Νότιας Στοάς προκειμένου να προχωρήσει η μελέτη της αποκατάστασης και αναστήλωσης του λατρευτικού Κτιρίου Α. Πολύ σημαντικά επίσης ήταν και τα κινητά ευρήματα. Αποκαλύφθηκε εντοιχισμένο σε ύστερο τοίχο μαρμάρινο κεφάλι αρχαϊκού κούρου αρκετά διαβρωμένο, το οποίο έρχεται να προστεθεί στα τέσσερα ήδη αποκαλυφθέντα κεφάλια κούρων από το ιερό. Η ανακάλυψη των κεφαλιών αυτών είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού μέχρι πρότινος σωζόταν από το νησί της Πάρου μόνο ένας αρχαϊκός κούρος με το κεφάλι του, σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου.

Επίσης αποκαλύφθηκαν μαρμάρινο δάκτυλο χεριού αγάλματος φυσικού μεγέθους, ίσως του λατρευτικού, ακέραια σιδερένια αιχμή δόρατος, τρία χάλκινα νομίσματα και θραύσματα ερυθρόμορφου κρατήρα αττικού εργαστηρίου της εποχής του πλούσιου ρυθμού (δ' τέταρτο του 5ου αι. π.Χ.), η εύρεση του οποίου επιβεβαιώνει τη σχέση του ιερού με την Αττική.


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Εντοπίστηκαν εργαστήρια λίθινων εργαλείων από την παλαιολιθική εποχή 40.000 ετών

Η Κλεταγόρη και ίχνη μυκηναϊκής κατοίκησης στη Μακεδονία

No comments: